Hoe maak je het? Met een ingenieur! 7
feb
'16

Hoe maak je het? Met een ingenieur!

Gent - 7 februari 2016 - 9 - 12 jaar
door Universiteit Gent
Inschrijven vanaf 18 januari 2016, 12u30

Ingenieurs zijn echte makers. Knutselaars en uitvinders. Ze zoeken uit hoe alles werkt, en gebruiken die kennis om er nuttige (en leuke!) dingen mee te doen! Ingenieurs bouwen bruggen en torens, maar ook robots en machines. En ze zijn altijd op zoek naar manieren om beter, efficiënter en goedkoper te werken. In de kinderuniversiteit tonen ze jou hoe je een zaklamp zonder batterijen kan maken, een computerspel of robot kan programmeren, of voorwerpen kan printen! Bouw jij met hen mee aan de wereld van morgen?

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u

Constructieve ingenieurs: creatief met (3D)materialen!

Constructieve ingenieurs: creatief met (3D)materialen!

Weet jij uit wat én hoe een fiets, auto, vliegtuig, machine of brug gemaakt worden? Hoe zal de ingenieur van de toekomst dit doen? In deze les leer je welke materialen en technieken gebruikt worden voor het maken van allerlei producten. Je maakt kennis met nieuwe technieken - zoals 3D printing - en merkt wat hun effect is op duurzaam materiaalgebruik.

inschrijving is afgesloten

Workshop

van 11u tot 12u00

Stuiterend doorheen het leven

Stuiterend doorheen het leven

Iedereen weet het uit ervaring: de meeste voorwerpen die je op zekere hoogte loslaat, bewegen verticaal naar beneden. Sommige van deze vallende voorwerpen komen al stuiterend tot stilstand. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de stuiterballen. Maar hoe worden stuiterballen gemaakt? En waarom stuitert de ene bal beter dan de andere? In deze workshop ga je zelf aan de slag en maak je je eigen gepersonaliseerde stuiterbal om zo een antwoord te vinden op al deze vragen! We veranderen het recept een heel klein beetje en oeps we hebben slime of silly putty gemaakt. Hoe kan dat nu allemaal? Benieuwd?

inschrijving is afgesloten
De fabriek van de paashaas

De fabriek van de paashaas

Help! Iemand heeft alle mandjes met paaseieren gestolen. Nu moet de paashaas helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig zijn er nog paaseieren over, maar de mandjes moeten nog gevuld en verpakt worden. De tijd dringt, want binnenkort is het Pasen. Help jij de paashaas om zijn fabriek sneller te laten werken, zodat alle mandjes op tijd klaar zijn? In deze workshop kom je alles te weten over de goede werking van een fabriek. Hoe kunnen bestellingen op tijd worden geproduceerd en geleverd? Hoe houden we rekening met wat de klanten willen?

inschrijving is afgesloten
Schilderen met licht

Schilderen met licht

We gaan aan de slag met led-lampjes om in de lucht een mooie tekening te maken, die daarna op een groot scherm getoond wordt.

inschrijving is afgesloten
Maak je eigen telescoop

Maak je eigen telescoop

Met twee eenvoudige lenzen en wat bouwmateriaal (afvoerbuizen, elektriciteitsbuizen, wartels, …) maken we een eenvoudige telescoop. Bij helder weer ideaal om de planeten en de maan te bestuderen en je ouders te overtuigen dat je ’s avonds wél langer moet wakker blijven. Weliswaar eenvoudig, maar toch instelbaar voor minder verre voorwerpen, en met een vergrotingsfactor 30! Echter wel met een omgekeerd beeld: dus minder geschikt om aardse “sterren” te bestuderen.

inschrijving is afgesloten
Scratch je eigen computerspel

Scratch je eigen computerspel

Met lego bouw je heel snel een huis - of een helikopter, een pterosauriër, een drakenburcht,...\r\nMet scratch bouw je heel snel een eigen computerprogramma - waar je een huis kan binnenwandelen, een helikopter kan besturen, een pterosauriër kan verslaan, ...\r\nWe leren jullie de basiskneepjes, puzzelen samen een afgewerkt product in elkaar, en geven je dan vleugels met een korte handleiding onder het motto 'forever try this at home!'.\r\n

inschrijving is afgesloten
Problemen oplossen met slimme toestellen

Problemen oplossen met slimme toestellen

Gebruik makende van slimme toestellen zoals sensoren en slimme lampen, kunnen dagdagelijkse problemen opgelost worden zonder menselijke tussenkomst. De kinderen kiezen tijdens de workshop een uitdaging die ze door gebruik te maken van de beschikbare slimme toestellen, op kunnen lossen.

inschrijving is afgesloten
Robots en motoren

Robots en motoren

Kan je je nog een wereld voorstellen zonder smartphones, muziekspelers of televisies? Heb je jezelf al eens afgevraagd hoe zulke apparaten werken? Dat kunnen jullie zelf ontdekken aan de hand van twee interessante uitdagingen. 1. Programmeer onze robot Hoe kan je een robot laten doen wat je wilt? Wel, je kunt het hem vertellen… in een taal die jullie beiden begrijpen! Dit heet programmeren, en na een korte uitleg gaan jullie zelf aan de slag. We voorzien daarbij natuurlijk een leuke opdracht. 2. Bouw zelf een elektromotor Hoeveel onderdelen heb je nodig om een motor te bouwen?

inschrijving is afgesloten
3D-printen en 3Doodlen

3D-printen en 3Doodlen

Altijd al eens willen zien hoe zo'n 3D printer nu eigenlijk werkt? Tijdens deze workshop kan je het zelf uitproberen. We gaan in groepjes aan de slag met een aantal 3D-printers. We leren de basis van het 3D-tekenen en maken sleutelhangers met onze naam erop, of we wagen ons aan een 3Doodle tekening die we daarna proberen te 3D-printen.

inschrijving is afgesloten
Bouw je eigen speelgoed met Kapla

Bouw je eigen speelgoed met Kapla

In een team maak je eigen verbindingstukjes met kneedbare kunststof die we opwarmen, in een vorm persen en dan laten afkoelen. We gebruiken dan de kunststof om met de Kapla een werkende katapult te maken. Daarna testen we de katapulten uit en kijken we hoe ver we kunnen schieten.

inschrijving is afgesloten
Bouw je eigen schudlamp

Bouw je eigen schudlamp

Is het mogelijk om een zaklamp te bouwen zonder batterij? We zullen zelf een dynamo maken waarbij we een super sterke magneet door een spoel laten bewegen. Op die manier maken we elektriciteit met een magneet. Door koperdraad te wikkelen over een buisje kunnen we een spoel maken en als we een magneet heen en weer schudden maken we onze eigen schuddynamo waarmee we een LED lampje laten oplichten!

inschrijving is afgesloten
Toren uit spaghetti en mashmallows

Toren uit spaghetti en mashmallows

Hoe maak je een constructie stevig? Dat ontdek je in deze workshop! We gaan zelf aan de slag met spaghetti en marshmallows om uit te zoeken hoe je een constructie stevig kan maken. Daarna bouwen we tegen elkaar op: elk groepje krijgt een gelijke hoeveelheid materiaal om een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Wie raakt het hoogste?

inschrijving is afgesloten
Krachtige computers en nieuwe materialen

Krachtige computers en nieuwe materialen

Hoe ontdekken ingenieurs nieuwe nuttige materialen? In laboratoria, maar ook in de virtuele wereld van computers. In deze workshop zit je aan de knoppen van een van de krachtigste computers van het land, en onderzoek je daarmee je eigen nieuwe materiaal.

inschrijving is afgesloten
Digitale origami

Digitale origami

Wist je dat je ook met de computer origami kan maken? In deze workshop gebruiken we de computer om een ingewikkeld papieren kunstwerkje te maken. Eerst maak je zelf een digitaal ontwerp, en laat je de computer uitrekenen welke vorm je hiervoor op papier nodig hebt, en waar en hoe je moet vouwen. Daarna gaan we printen en plooien. Je digitale ontwerp wordt papieren werkelijkheid!(Foto: Jeremy Kool)

inschrijving is afgesloten
Elektrisch textiel!?

Elektrisch textiel!?

Klaar voor een heel bijzondere versie van het spel "Electro"? In dat spel moet je met een koperdraadje twee zaken verbinden die met elkaar te maken hebben. As je het juist hebt, gaat er een lichtje branden. In deze workshop maak je je eigen Electrospel, met ... textiel als geleider! We gebruiken "intelligent" textiel dat elektrische signalen kan doorgeven. Op het einde heb je een hoogstpersoonlijke versie van "Electro", met je eigen vraagjes en antwoorden om te verbinden. Tijd om je ouders te testen!

inschrijving is afgesloten

Ouder programma

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren, nodigen we je graag uit voor ons ouderprogramma. Programma 09u30 - 10u00: Ontvangst kinderen10u00 - 11u00: Lezing 1 (prof. Jan Detand)11u00 - 11u10: Koffiepauze11u10 - 12u10: Lezing 2 (prof. Kim Ragaert)12u20 - 12u40: Plechtige proclamatie + uitreiken diploma's

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren, nodigen we je graag uit voor ons ouderprogramma. Programma 09u30 - 10u00: Ontvangst kinderen10u00 - 11u00: Lezing 1 (prof. Jan Detand)11u00 - 11u10: Koffiepauze11u10 - 12u10: Lezing 2 (prof. Kim Ragaert)12u20 - 12u40: Plechtige proclamatie + uitreiken diploma's Lezing 1: Nieuwe materialen geven vorm aan de producten van morgen Prof. Jan DetandDe materiaaltechnologie die schuilt achter vele dagdagelijkse producten is indrukwekkend. Nanovezeldoekjes, zelfreinigende schoenen, vederlichte reiskoffers, performante racefietsen, lichtgevende jassen, … Het zijn maar enkele voorbeelden van producten die dankzij de recente ontwikkelingen in materiaaltechnologie werkelijkheid zijn geworden. Tijdens deze lezing zal het gebruik van composieten, internet of things, wearable interfaces, nanotechnologie, ... in producten worden toegelicht. Meestal worden deze nieuwe technieken ontwikkeld door wetenschappers en ingenieurs, maar helaas zijn die niet in staat om hiervoor dagdagelijkse producten en toepassingen te bedenken. Dit is het bevoorrechte domein van designers die met de nodige creativiteit en ondernemingszin producten weten te ontwikkelen met een grote toegevoegde waarde op vlak van productbeleving, interactiviteit van producten, performantie en gebruik. Dit thema zal concreet worden geïllustreerd met ontwerpprojecten en prototypes van studenten industrieel ontwerpen.Lezing 2: Recyclage van kunststoffen: van afval naar nieuwe grondstof Prof. Kim RagaertHergebruik van grondstoffen wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Zo ook voor kunststoffen, die voornamelijk als verpakkingsafval in de cyclus komen. Deze 'plastiek' heeft doorgaans een slechte naam bij het brede publiek, maar is dat wel terecht? In deze lezing maak je kennis met de recyclage van kunststoffen. Typische vragen die hierbij beantwoord worden zijn: welke kunststoffen kunnen gerecycleerd worden en hoe gebeurt dat? Welke producten worden er mee gemaakt? Hoe wordt PMD-afval verwerkt en waarom is het soort kunststof dat in de PMD zak mag beperkt? Welk onderzoek gebeurt er aan de UGent omtrent recyclage van kunststoffen?Praktisch Het ouderprogramma is - net als de rest van de kinderuniversiteit - gratis, en gaat door op dezelfde locatie.Je hoeft hiervoor niet in te schrijven.

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf maandag 18 januari om 12u30. Er zijn een 200-tal plaatsen beschikbaar. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven.

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf maandag 18 januari om 12u30. Er zijn een 200-tal plaatsen beschikbaar. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven. Is er een wachtlijst?Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd. Kan ik via mail/telefoon inschrijven?Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website. Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal individueel inschrijven?Nee, in het inschrijvingsformulier is een invulveld voorzien om maximum 5 kinderen samen in te schrijven voor dezelfde workshop. Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?Nee, de capaciteit is beperkt. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven. Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze Facebookpagina. Wie is de contactpersoon voor deze editie?De contactpersoon voor deze editie is David De Wolf. Let op: inschrijvingen per mail of telefoon worden niet aanvaard.

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook hun ouders zijn welkom! Programma kinderen 09u30 - 10u00   Ontvangst en inschrijving10u00 - 10u50   Welkomstwoord en auditoriumles10u50 - 11u10   Pauze met stuk fruit en drankje11u10 - 12u10   Workshops12u20 - 12u40   Plechtige proclamatie en uitreiking diploma's

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook hun ouders zijn welkom! Programma kinderen 09u30 - 10u00   Ontvangst en inschrijving10u00 - 10u50   Welkomstwoord en auditoriumles10u50 - 11u10   Pauze met stuk fruit en drankje11u10 - 12u10   Workshops12u20 - 12u40   Plechtige proclamatie en uitreiking diploma's De kinderen worden verwacht op zondag 7 februari tussen 9u30 en 10u in de inkomhal van gebouw C, Campus Schoonmeersen. De kinderuniversiteit is rond 12u40 afgelopen. De kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is wel verplicht en kan enkel via de website. Ouders zijn niet toegelaten tijdens de auditoriumles en de workshops! Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren. Programma ouders Er is een vrijblijvend ouderprogramma voorzien.Bereikbaarheid Zie ook plannetje (pdf). De kinderuniversiteit gaat door in gebouw C.Te voet, met de fiets of met het openbaar vervoerJe gaat de campus binnen langs de ingang in de Voskenslaan (ingang 4 op plannetje; adres: Voskenslaan 270, Gent). De campus ligt op wandelafstand van station Gent Sint-Pieters; vanaf het station (of verder in de binnenstad) is ze ook bereikbaar met tram 1 richting Flanders Expo.Met de autoMet de auto is de campus enkel te bereiken via de R4, afrit station Gent-Sint-Pieters/Flanders Expo, en dan de Valentin Vaerwyckweg nemen (ingang 1 op plannetje; adres: Valentin Vaerwyckweg 1).Parkeren kan op de parking op de campus.Contact Contactpersoon voor deze editie van de Kinderuniversiteit is David De Wolf.