Geweldig! 27
nov
'11

Geweldig!

Gent - 27 november 2011 - 9 - 12 jaar
door Universiteit Gent
Inschrijven vanaf 9 november 2011, 12u30

Kennen jullie het ‘waaaw’-gevoel? Dat is wat je voelt als je geniet van een fonkelende sterrenhemel of van een gigantisch uitzicht boven op een berg. Als je stil wordt van de grootsheid van de natuur, bvb. van die gigantische ijsvlakte op de Zuidpool. Als de hevigheid van de natuur toeslaat zoals bij een aardbeving of een vulkaan. Als de hemel davert van de donder of als je een mentos-muntje in een flesje cola doet en je bedolven wordt onder een grote colafontein. En dan hebben we het nog niet over de dieren gehad. Wist je dat het jachtluipaard even snel kan sprinten als een auto op de autosnelweg en dat een vinvis – dit is een gigantische walvis - evenveel weegt als 3.500 kinderen tezamen?Je ziet, de natuur is GEWELDIG! Wetenschappers hebben ook veel ‘waaw-momenten’ en willen die graag met jullie delen op de Kinderuniversiteit Gent.Ook jullie ouders mogen dit keer op bezoek komen. Terwijl jullie als echte studenten in het auditorium les volgen, kunnen jullie ouders naar boeiende verhalen van wetenschappers komen luisteren.

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Auditoriumles

van 10u00 tot 10u

Geweldig wijs op het Zuidpool-ijs

Geweldig wijs op het Zuidpool-ijs

Hoe zou het zijn om te werken op de koudste en droogste plaats op Aarde? Hoe lang kan je het uithouden op een hoogte van 3000m? Wat moet je doen om te overleven op een plaats waar de zon 6 maanden lang niet schijnt, en waar het tot -80 graden koud kan worden?

inschrijving is afgesloten

Workshop

van 11u tot 12u00

Watervlooien in de disco

Watervlooien in de disco

Ooit eens je aquarium met vissen en kleine waterdiertjes meegenomen naar de disco? We zien het je al denken: ‘Natuurlijk niet, waarom zouden we dat doen?!‘ Wij ook niet, maar misschien is dit nog niet zo een bizar idee. Als je goed naar een meer kijkt, zie je beestjes zoals watervlooien vrolijk op en neer hoppen. Soms bewegen ze horizontaal en soms vertikaal, soms zie je ze overdag, soms ’s nachts. Zou dat iets met licht te maken hebben? Met de vissen die er zwemmen? Of misschien met de kleur van het voedsel?

inschrijving is afgesloten
Gaten boren in het ijs

Gaten boren in het ijs

Aan de Zuidpool ligt er meer dan 3000m ijs bovenop de rotsen. Dat is de dikste ijslaag die er te vinden is op Aarde. Voor een experiment hebben wetenschappers daar bijna 100 gaten in geboord die bijna helemaal doorheen het ijs gaan: 100 gaten van bijna 3km diep. Dat is dus genoeg om 10 Eiffeltorens bovenop elkaar te zetten! Elk gat is ongeveer een halve meter breed. Niet in vallen dus! We gaan het experiment van de Zuidpool zelf in het klein nadoen.

inschrijving is afgesloten
Vulkanen en ijsbergen

Vulkanen en ijsbergen

Er zijn ongeveer 850 actieve vulkanen op de wereld en ongeveer 10% van onze aarde is bedekt met ijs. Maar wat is een vulkaan? Wanneer barst een vulkaan uit? Hoeveel weegt een ijsberg? Hoe koud is het op een ijsberg? En wat gebeurt er met de smeltende ijsbergen? In deze workshop kom je dit allemaal te weten. Meer nog: we zullen kijken wat er gebeurt als we een ijsberg laten smelten en bouwen zelfs een heuse (ongevaarlijke) uitbarstende vulkaan!

inschrijving is afgesloten
Spiegeltje spiegeltje aan de wand...

Spiegeltje spiegeltje aan de wand...

Echte schoonheid zit vanbinnen! Zoveel is zeker, maar wie kan weerstaan aan die honderden flesjes, tubes en potjes vol heerlijk geurende zalfjes, pommades en geuren? Wie goed naar het etiket van die badkamerproducten kijkt, vindt hier de meest gekke namen terug: aqua, glycerin, capric triglyceride, polyquaternium-7, behetrimonium methosulfate, cetrimonium chloride,polysorbate 20,… Waar zouden die voor staan? En waarvoor dienen al die vreemde stoffen?

inschrijving is afgesloten
Wiskunde = optellen + vermenigvuldigen + KLEUREN!

Wiskunde = optellen + vermenigvuldigen + KLEUREN!

Wiskunde is soms een klein beetje een spel. Geloof je dit niet? Heel wat wiskundige bewijzen kun je leveren aan de hand van ingewikkelde berekeningen, maar soms kan dat ook aan de hand van een figuur. Wie aan de universiteit wil komen studeren, moet dus kunnen optellen, vermenigvuldigen en... kleuren!

inschrijving is afgesloten
De taal van het leven

De taal van het leven

Waarom ziet een boom er anders uit dan een mier? Als kindjes groeien in de moederbuik, hoe weten die dan waar de voeten moeten komen en waar de mond?  En waarom heeft de ene mens bruine ogen en de andere blauwe?Het antwoord kom je te weten in deze workshop! We zullen zien dat er "recepten" bestaan om mensen, bomen en mieren (en alle levende wezens) te bouwen, en gaan op onderzoek naar de taal die de natuur hiervoor gebruikt: de DNA-code. Hoe ziet die eruit? Hoe werkt die? En kan je er ook andere zaken mee zeggen?

inschrijving is afgesloten
Geweldige chemie

Geweldige chemie

Knallen en ploffen, broebelen en bruisen, spuiten en sissen,… in de laboratoria van de chemicus is het niet altijd even rustig. Ontdek in deze workshop waar sommige geweldige reacties nuttig voor zijn en hoe we ze kunnen controleren. Ontsluier het geheim van de airbag en dit van het flesje zuurstofwater en zie met eigen ogen dat niet overal waar rook is, vuur moet zijn…

inschrijving is afgesloten
Geograaf in de stad

Geograaf in de stad

“Bestemming ingevoerd... Ga rechtdoor... Sla rechtsaf binnen 150 meter... Volg 2 kilometer... Sla linksaf binnen 100 meter... Gps-systeem defect... Bestemming niet bereikt...”.  Vind jij je weg terug met kaarten, luchtfoto’s en coördinaten?

inschrijving is afgesloten
Ontwerp je eigen bloemenprint

Ontwerp je eigen bloemenprint

Waarom maakt gras vlekken op je broek? Waar verstoppen planten hun kleurstoffen? Kunnen we die vinden en gebruiken? We gaan aan de slag met bladeren en bloemen uit de tropische serres. We toveren een mooi kunstwerkje met een hippe bloemenprint op witte katoenen zakdoekjes. Breng alvast een hamer mee!

inschrijving is afgesloten
StrateGeo

StrateGeo

Weet je wat geologie is? Dat is de studie die onderzoekt hoe de aarde is ontstaan. Je kunt hiermee  opeen speelse wijze kennismaken . Aan de hand van een leuk, interactief spel in kleine groepjes neem je het tegen elkaar op.  Zoek samen de antwoorden op vragen over vulkanen, koolmijnen en diepzee. Hoe moeilijker de vragen, hoe meer punten jullie kunnen verdienen. Maar let op, laat je niet vangen door de spion!

inschrijving is afgesloten
Wiskundige kunst in het duister

Wiskundige kunst in het duister

Wat hebben zandkastelen met wiskunde te maken? Wat hebben golven en wiskunde gemeen? Hoe kan je de tafels van vermenigvuldiging voorstellen in een fietswiel? Ontdek de schoonheid van wiskunde in de interactieve tentoonstelling Metamorfose. Wat niet te zien is bij licht wordt hier zichtbaar in het donker.

inschrijving is afgesloten
Het heelal op schaal

Het heelal op schaal

Dat het heelal groot is, dat weten we allemaal. Maar hoe groot is groot? In deze workshop  maken we modellen van de planeten, satellieten en ruimtetuigen, rekenen we uit hoe groot het heelal juist is en maken we met onze planeten een echt heelal om in te ruimtereizen.

inschrijving is afgesloten
Jong geleerd is gejongleerd!

Jong geleerd is gejongleerd!

Hebben wiskunde en jongleren iets met elkaar te maken? Meetkunde leer je in de klas en hiervoor heb je een passer of een meetlat nodig, maar wist je dat er rondom jou ook vanalles over wiskunde te leren valt? Zo zit de natuur vol mooie patronen en onverwachte figuren. Sommige ervan kan je ontdekken door zelf met balletjes te jongleren! Kom een kijkje nemen en wij helpen je op weg.

inschrijving is afgesloten
Geweldige zintuigen... of niet?

Geweldige zintuigen... of niet?

In deze workshop ervaar je dat je ogen soms gekke dingen zien , leer je luisteren en ervaar je dat proeven veel meer is dan je smaakzin gebruiken. Je ondervindt zelf, op een leuke manier, hoe moeilijk en belangrijk het is om goed te ‘observeren’ (waarnemen), wat de basis vormt voor wetenschappelijke methode aan de universiteit.

inschrijving is afgesloten
Landmeter voor een dag

Landmeter voor een dag

Met een meetlat meten kunnen we allemaal, maar hoe meet je een stuk grond of een gebouw dat honderden meters groot is? Niet met een meetlat, dat is duidelijk! In deze workshop maken we ons eigen meetwiel, leren we meten met een waterpastoestel en zullen we onszelf laten scannen door een laserscanner.

inschrijving is afgesloten

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook hun ouders zijn welkom!Programma Kinderen09u30 - 10u00   Ontvangst en inschrijving10u00 - 10u50   Welkomstwoord en auditoriumles 10u50 - 11u10   Pauze met koekje en drankje11u10 - 12u00   Workshops12u00 - 12u10   Uitreiking van de diploma’s (tijdens de workshops)12u10 - 12u30   Ophalen kinderen (in Peristilium)

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook hun ouders zijn welkom!Programma Kinderen09u30 - 10u00   Ontvangst en inschrijving10u00 - 10u50   Welkomstwoord en auditoriumles 10u50 - 11u10   Pauze met koekje en drankje11u10 - 12u00   Workshops12u00 - 12u10   Uitreiking van de diploma’s (tijdens de workshops)12u10 - 12u30   Ophalen kinderen (in Peristilium)De kinderen worden verwacht op zondag 27 november 2011 tussen 9u30 en 10u in het Peristilium van Campus Ledeganck, K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent. Hiervoor neemt u de ingang via de Plantentuin. Vanaf 12.15u kunnen de kinderen terug opgehaald worden in het Peristilium. De kinderuniversiteit is ten laatste om 12.30u afgelopen.De kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is wel verplicht en kan enkel via de website. Ouders zijn niet toegelaten tijdens de auditoriumles en de workshops!Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren.Programma Ouders09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u15    Ontvangst ouders met koffie10u15 - 11u05    Lezing door dr. Tom Geerinckx: ‘Hoe onze hersenen ons beet nemen (en waarom toch?)’11u05 - 11u20    Pauze met koffie11u20 - 12u10    Lezing door  dr. Katrien Heirman: ‘Pool(w)ijs: de laatste witte vlekken op de kaart…’12u10 - 12u30    Ophalen kinderen Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Alle ouders zijn van harte welkom!Twee wetenschappers van de UGent zullen elk een boeiende lezing brengen. Tom Geerinckx maakt ons duidelijk hoe onze hersenen ons beet nemen en Katrien Heirman neemt ons mee naar de Zuidpool. Onder de knop ‘Ouderprogramma’ vind je het uitgebreide programma terug.De lezingen vinden eveneens plaats op de Campus Ledeganck. Het einde is voorzien om 12u10. Zo kan iedereen zeker tijdig zijn/haar kind(eren) ophalen.  Het ouderprogramma is gratis. Inschrijven is gewenst en kan via email. Stuur hiervoor een mailtje naar Barbara.DeBacker@UGent.be ten laatste op 23 november met vermelding van je naam en aantal personen die wensen deel te nemen. Van zodra je een bevestigingsmail hebt ontvangen, is je inschrijving definitief.Voor ouders die niet aansluiten bij het ouderprogramma voorzien we een document met toffe uitstapjes, museumbezoeken, … die zij in tussentijd in Gent kunnen doen. BereikbaarheidDe Campus Ledeganck is eenvoudig te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de wagen:Openbaar vervoer (vanaf het Station Gent St. Pieters)Neem bus 9, 28, 34, 35, 36, 55, 57, 58, 71, 72, 73, 74, 76 of 77 (richting Gent Zuid), en stap af aan de halte aan de Ledeganckstraat.  Met de autoCampus Ledeganck ligt in het centrum van de stad. Je raadpleegt het best een routeplanner! Parkeren kan in de omliggende straten of in de ondergrondse perking aan het Sint-Pietersplein (op 5 minuutjes stappen van de campus). Contactpersoon voor deze editie: Barbara.DeBacker@UGent.be

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf 9 november om 12u30. Er zijn ongeveer 250 plaatsen beschikbaar in ons auditorium, meer kinderen toelaten is wegens veiligheidsvoorschriften niet toegestaan. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven.

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf 9 november om 12u30. Er zijn ongeveer 250 plaatsen beschikbaar in ons auditorium, meer kinderen toelaten is wegens veiligheidsvoorschriften niet toegestaan. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven.Is er een wachtlijst?Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd.Kan ik via mail/telefoon inschrijven?Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal individueel inschrijven?Nee, in het inschrijvingsformulier is een invulveld voorzien om maximum 5 kinderen samen in te schrijven voor dezelfde workshop.Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?Nee, het auditorium heeft een beperkte capaciteit. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven.Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?Ja! In het voorjaar organiseren we een nieuwe reeks kinderuniversiteiten, zowel in Gent als in Brugge. In december worden de thema’s en data aangekondigd op  www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze Facebookpagina.Wie is de contactpersoon voor deze editie?De contactpersoon voor deze editie is Barbara De Backer, medewerker wetenschapscommunicatie van de Universiteit Gent. Je kunt haar bereiken via Barbara.DeBacker@UGent.be of via 09/264 83 17. Let op: inschrijvingen via email of telefoon worden niet aanvaard.

Ouder programma

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Ben je ook gefascineerd door de rare trekjes van het menselijk brein of misschien heb je wel avonturiersbloed in je aderen stromen? Kom dan zeker luisteren naar de lezingen hierover!

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Ben je ook gefascineerd door de rare trekjes van het menselijk brein of misschien heb je wel avonturiersbloed in je aderen stromen? Kom dan zeker luisteren naar de lezingen hierover!Programma09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u15    Ontvangst ouders met koffie10u15 - 11u05    Lezing door dr. Tom Geerinckx: ‘Hoe onze hersenen ons beet nemen (en waarom toch?)’11u05 - 11u20    Pauze met koffie11u20 - 12u10    Lezing door dr. Katrien Heirman: ‘Pool(w)ijs: de laatste witte vlekken op de kaart…’12u10 - 12u30    Ophalen kinderenInhoud lezingen'Hoe onze hersenen ons beet nemen (en waarom toch?)' door dr. Tom Geerinckx (bioloog)Een bloemlezing van enkele nuttige functionaliteiten en andere rare trekjes van het menselijk brein. Over het soms bizar lijkende redeneren van je hersenen (en vooral die van je kinderen). Over hersenloze reflexen, zin en onzin van ons bewustzijn, en Sinterklaas. Over gewilde fantasie, ongewilde onwaarheden, en andere interessante weetjes uit de evolutionaire biologie en psychologie.'Pool(w)ijs: de laatste witte vlekken op de kaart…' door dr. Katrien Heirman (geologe)Is er nog plaats voor echte avonturiers? De witte vlekken op de wereldkaart zijn ondertussen al lang volledig ingevuld, scrollend op Google Earth kan je virtueel de mooiste plaatsen op aarde bezoeken. Ontdekken kan nu zonder risico’s. Totale onbereikbaarheid, totaal afgesneden zijn van de buitenwereld? Ook dat behoort tot het verleden. Is mijn 10-jarige meisjesdroom om ontdekkingsreiziger te worden dus onrealiseerbaar?En toch … Antarctica … Geen volledig onbezocht en maagdelijk territorium meer, alhoewel … de onderwaterrobot ROV Genesis daalden af tot de onverkende dieptes van de Antarctische diepzee om de geheimen van de donkere wateren van de zuidelijke ijszeeën beetje bij beetje te ontsluieren en de kleine witte vlekjes in te kleuren.InschrijvenDe plaatsen voor het ouderprogramma zijn beperkt, dus inschrijven is gewenst. Inschrijven kan tot en met woensdag 23 november 2011. Mail je naam en aantal personen naar Barbara.DeBacker@UGent.be. Van zodra je een bevestigingsmail hebt ontvangen, is je inschrijving definitief. Het ouderprogramma is gratis.