Geniale golven! 15
apr
'18

Geniale golven!

Gent - 15 april 2018 - 9-12 jaar
door Universiteit Gent
Inschrijven vanaf 26 maart 2018, 12u00

In samenwerking met de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je
een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!
Voor het hoorcollege en de plechtige proclamatie ben je automatisch ingeschreven. Van de workshops kan je er hieronder een uitkiezen.

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u50

Geniale Golven

Geniale Golven

Golven, je vindt ze overal. Je denkt dan al snel aan de zee, maar wist je dat licht eigenlijk ook golven zijn? In deze lezing bestuderen we wat licht nu juist is en gaan we dieper in op enkele speciale lichtverschijnselen en eigenschappen. We bekijken ook de technologie die gebruik maakt van licht en welke leuke dingen je er zoal ermee kan doen zoals het bouwen van zelfrijdende wagens en het ontwerpen van robots.

Lezing door: Dimitri Van Cauwelaert

Pauze

van 10u50 tot 11u10

Even uitrusten...

Met een stukje fruit en een drankje, en dan, hup, naar de workshop van jouw keuze!

Workshops

van 11u10 tot 12u00

Meten met licht

Meten met licht

Met een meetlat meten kunnen we allemaal, maar wist je dat je ook kan meten met laserlicht? In deze workshop gebruiken we laserlicht om met een laserafstandsmeter de afmetingen van ons leslokaal te meten en de oppervlakte ervan te berekenen. We leren ook omgaan met een handscanner en laten ons daarna eens scannen door een 3D-laserscanner.

Medewerkers: Greet Deruyter, Hanne Glas (misschien ook Anthony Tetaert)
inschrijving is afgesloten
Maak je eigen telescoop

Maak je eigen telescoop

Met je ogen alleen kan je niet alles goed zien.  Om naar de maan en de planeten te kunnen kijken, gebruik je beter een telescoop. Hiermee kun je bijvoorbeeld de ringen van Saturnus en de kraters op de maan, die zich maar liefst 384.000 kilometer ver bevindt, heel goed zien.

Medewerkers: Annick Van Deynse, Dries Pecceu, Koen Keunen, Marc Vanhaelst, Toon Van Alboom

inschrijving is afgesloten
Schilderen met licht

Schilderen met licht

LEDs zijn aan een ongeziene opmars bezig. In geen tijd vervangen we onze gloeilampen en zelfs spaarlampen door LED-lampen. Ook in de wereld van beeldschermen worden almaar vaker LEDs gebruikt. Maar zou je deze nieuwe technologie ook kunnen gebruiken om kunst te maken? Dat gaan we in deze workshop proberen. Je gaat schilderen met LEDs. Abstract of minder abstract, het kan allemaal. En wanneer je tevreden bent van je creatie, maken we er een mooie kleurafdruk van om thuis in te kaderen. Wie weet belandt die ooit nog in een museum!

Medewerkers: Dries Van Thourhout, Nicolas Le Thomas, Roel Baets
inschrijving is afgesloten
De geheime wetenschap van licht en kleur

De geheime wetenschap van licht en kleur

Aan de hand van enkele proefjes en demonstraties worden de eigenschappen van licht uitgelegd. Zo bestaat wit licht bijvoorbeeld uit verschillende kleuren, kan een spiegel licht reflecteren en kunnen lenzen gebruikt worden om lichtstralen af te buigen. Kom zo te weten hoeveel nuttige toepassingen van licht er zijn.

Medewerkers: Andres Desmet, Anton Vasiliev, Jeroen Missinne
inschrijving is afgesloten
Elektriciteit uit zeegolven

Elektriciteit uit zeegolven

Surfen, pootje baden of gewoon springen over de golven? Wie al eens in de branding van de zee heeft gestaan, weet dat de golven best wel krachtig kunnen zijn. Die kracht halen de golven uit de wind want het is de stormwind die energie toevoegt aan de windgolven op zee. Dankzij een speciaal toestel, een golfenergieconvertor, kunnen we die energie uit de golven halen en omzetten naar bruikbare energie. Het is een mooi voorbeeld van hernieuwbare (golf-)energietoepassing. Samen met een onderzoeker maken we golven in een golfgoot en knutselen we een golfenergieconvertor in elkaar die we gebruiken om elektriciteit te maken. Daarna voeren we nog enkele metingen uit.

Medewerkers: Tom Versluys en Peter Troch
inschrijving is afgesloten

Tien keer heter dan de zon!

Als we de zon kunnen namaken, hebben we voor altijd genoeg energie. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Om dit mogelijk te maken moeten we de brandstof meer dan 100 miljoen graden heet maken. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. We gaan tewerk met dezelfde golven als in een microgolfoven, namelijk elektromagnetische golven! Tijdens de workshop zullen we laten zien wat er met gas gebeurt als we het heel heet maken. 

Medewerkers: Roger Jaspers, Kristel Crombé, JM Noterdaeme
inschrijving is afgesloten
Maak licht met magnetische golven

Maak licht met magnetische golven

Wist je dat je zelf elektrische stroom kan opwekken door magneten te bewegen? Denk maar aan hoe je fietslicht kan branden zonder batterijen, zolang je maar hard genoeg trapt! In deze workshop maken de kinderen een toestel waarmee ze hun eigen beweging kunnen omzetten naar licht.



Medewerkers: Annelies Coene, Matthias Vandeputte
inschrijving is afgesloten
Aerodynamica, laat je niet omver blazen

Aerodynamica, laat je niet omver blazen

Hoe aerodynamisch is een bepaald voorwerp? Tijdens de workshop maak je kennis met de grondbeginselen van aerodynamica en leer je wat een voorwerp nu net meer of minder aerodynamisch maakt. We onderzoeken dit met zelf gemaakte voorwerpen in een kleine windtunnel.

Medewerkers: Yannick Christiaens, Jan Detand
inschrijving is afgesloten
Laat een robot jou gehoorzamen!

Laat een robot jou gehoorzamen!

Robots bewegen door een golfvormige elektrische stroom te sturen naar de juiste onderdelen. Maar hoe kan je hem nu exact laten doen wat je wilt? Wel, je kunt het hen vertellen... in een taal die jullie beiden begrijpen! Dit heet programmeren en na een korte uitleg gaan jullie zelf aan de slag met een leuke opdracht.

Medewerker: Gianni Allebosch
inschrijving is afgesloten
Compositie van blokken tekenen met houtskool

Compositie van blokken tekenen met houtskool

Met houtskool-technieken worden perspectieftekeningen gemaakt van verschillende composities van gestapelde blokken. In deze workshop experimenteren we met tekentechnieken, bouwen we kleine composities en kom je iets te weten over het perspectief.

Medewerker: Kris Coremans
inschrijving is afgesloten

Ouderprogramma

Terwijl de kinderen ijverig aan de slag zijn, kunnen de ouders die dat willen een lezing van professor Peter Troch meevolgen: Golven op zee en hun impact op mens en milieu

We bespreken de verschillende soorten watergolven en hun (dikwijls vernietigende) effecten. Wasgolven, veroorzaakt door hevige regenval, zorgen voor overstromingen in laaggelegen delen van een rivierbekken. Getijgolven (de zgn. lange golven) en stormopzet die het Schelde estuarium binnen lopen, bedreigen de rivierdijk en stromen over de kruin van de rivierdijk. Windgolven (de zgn. korte golven) slaan op de zeedijken en bedreigen bv. de lagergelegen binnenstad van Oostende met overstroming. De desastreuze tsunami’s (vers in het geheugen geprent sinds 2004 en 2011) verwoesten grote kustgebieden en zorgen voor zeer veel menselijk leed. Mascarets langsheen getijrivieren zijn een wonderlijk verschijnsel van de natuur tijdens uitzonderlijke hydrodynamische condities. Al deze golven worden op een verschillende manier gegenereerd (door neerslag, aantrekking van maan en zon, wind, of aardbevingen), en planten zich anders voort langsheen zee of rivier. De effecten ervan op mens en milieu zijn eveneens zeer uiteenlopend. Deze verschillende types golven, hun ontstaan en voortplanting, en de menselijke verdediging ertegen, worden kort besproken.

Na de lezing kunnen jullie genieten van een lekker kopje koffie of thee.

Daarna kun je de rondleiding 'Zie wat niet te zien is' meevolgen. Tijdens deze rondleiding in het labo Fysica van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur tonen we je de volgende zaken:Een elektrospinmachine: een toestel dat minuscule nanovezels maakt voor biomedische applicaties Een plasmaprinter: alsof je print met onzichtbare inkt.Een elektronenmicroscoop: laat je toe tot 30.000 maal te vergroten - bekijk hoe een reusachtig insect er zou uitzien!

 

Praktische informatie

  • Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.
  • De kinderen worden verwacht op zondag 15 april 2018 tussen 9u30 en 9u45 op de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent, Plateaustraat 22 in Gent (kaartje en routebeschrijving). 
  • Het einde is voorzien omstreeks 12u35.
  • In de pauze voorzien we een hapje en een drankje voor alle kinderen.
  • Ouders zijn niet toegelaten tijdens het hoorcollege van de kinderen maar er is wel een ouderprogramma
  • De Kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is verplicht!
  • Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar 
    tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren via wetenschapscommunicatie@ugent.be.

Veel gestelde vragen

  • Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?
    Inschrijven kan vanaf maandag 26 maart om 12u30. Er zijn ca. 170 plaatsen beschikbaar.
  • Is er een wachtlijst?
    Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd.
  • Kan ik via mail/telefoon inschrijven?
    Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.
  • Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?
    We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier.
  • Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?
    Nee, de capaciteit is beperkt. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven.
  • Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?
    Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be.
    Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of facebook/twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).
  • Wie is de contactpersoon voor deze editie?
    De contactpersoon voor deze editie is Ineke Imbo, medewerkster wetenschapscommunicatie van de Universiteit Gent.
    Je kunt haar bereiken via ineke.imbo@ugent.be of via 09/264 83 17. Let op: inschrijvingen via e-mail of telefoon worden niet aanvaard.