Dappere denkers (6-8 jarigen) 9
maa
'14

Dappere denkers (6-8 jarigen)

Gent - 9 maart 2014 - 6 - 8 jaar
door Universiteit Gent
Inschrijven vanaf 24 februari 2014, 12u30

Filosofie, wat is dat eigenlijk? En kan ik dat ook? Een kinderuniversiteit voor dappere denkers vanaf het 1e leerjaar!

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u

Filosoferen: Wat? Wie? Waarom?

Filosoferen: Wat? Wie? Waarom?

In dit hoorcollege krijg je antwoorden op de drie vragen uit de titel: Wat is filosoferen? Wie begon ermee? En waarom doen we het? Er is over die antwoorden nagedacht. Toch zijn ze misschien niet helemaal correct.Er zijn heel veel soorten filosofische vragen.

inschrijving is afgesloten

Workshop

van 11u tot 12u00

Ik geloof mijn ogen niet!

Ik geloof mijn ogen niet!

Eerst zien en dan geloven. Maar wat als je ogen je soms bedriegen? Je denkt misschien dat wat je ziet juist of waar is, maar dat is niet altijd zo. We spreken dan van ‘optische illusies’. Je brein houdt je als het ware voor de gek doordat het dingen verkeerd ‘leest’ of begrijpt. Deze cirkels, bijvoorbeeld, lijken te bewegen, maar in werkelijkheid doen ze dat niet. Tijdens deze workshop bekijken we enkele knettergekke optische illusies en vissen we uit hoe het komt dat we de dingen soms anders zien dan ze werkelijk zijn.

inschrijving is afgesloten
Allemaal nestjes

Allemaal nestjes

Al eeuwen buigen we ons over de vraag wat er nu eerst was: de kip of het ei? Maar hoe zit het nu eigenlijk met het nest? In deze workshop buigen we ons over verschillende ‘nestjes’ of verschillende ‘gezinnen’ die er kunnen bestaan. Met hoeveel moet je zijn om een gezin te zijn? Zijn er in alle gezinnen kinderen? Wat als er een marsmannetje naar onze planeet kwam om te onderzoeken welke gezinnen er hier allemaal bestaan en hij vraagt jou om mee te helpen?

inschrijving is afgesloten
Wat als Mozart een beeldhouwer was?

Wat als Mozart een beeldhouwer was?

Overal ter wereld zingen, dansen, musiceren, tekenen en knutselen kinderen en volwassenen. Sommigen zijn zelfs beroemd geworden omwille van hun muziek, hun boeken of hun schilderijen, denk maar aan Mozart, Picasso, en, natuurlijk, K3! Stel je voor dat Mozart beeldhouwer was, of Picasso zou drummen of de meisjes van K3 zouden schilderen? Hoe zou zoiets klinken of eruit zien? Met andere woorden: hoe ziet muziek eruit? Hoe klinkt een tekening? En welk verhaal vertelt een boetseerwerk? Hoe komt het dat sommige tekeningen en teksten bij elkaar horen en andere niet? We zoeken het samen uit!

inschrijving is afgesloten
Zijn kleuren en kleren van iedereen?

Zijn kleuren en kleren van iedereen?

Kijk eens naar de kledij die mensen dragen op straat en op school. Zie jij jongens rokjes en jurkjes dragen? Droegen de opa’s van onze opa’s dan ook enkel broeken toen ze nog klein waren? Mochten jullie oma’s als kleine meisjes al broeken dragen? En waarom kiezen meisjes vandaag nog zo vaak roze kleren? Is dit enkel zo in ons land? Was dit ook vroeger zo? Dit gaan we allemaal ontdekken in deze workshop. We gaan aan de slag met beelden, tekeningen en oude foto’s. Neem zeker een schaar en lijmstift mee.

inschrijving is afgesloten
Het proces van de taart

Het proces van de taart

De Hartenkoningin houdt van taarten met confituur, maar helaas is iemand de kasteelkeukens binnengeglipt en die heeft de confituur gestolen! De koningin roept haar bevolking samen om uit te zoeken wie de schuldige is! Het proces gaat van start … en wat blijkt? Ook de bloem en de suiker zijn verdwenen!Deze workshop heeft nood aan snuggere speurders die samen het mysterie oplossen! We scherpen ons logisch denkvermogen aan en zoeken uit wie verhindert dat er een lekkere taart wordt gebakken!

inschrijving is afgesloten
Is dat niet gek?!!

Is dat niet gek?!!

Een muis zonder staart, een zwembad gevuld met limonade, een papa met lang haar,... Vind je dat gek of abnormaal? Wat maakt iets of iemand gek? En wat maakt iets of iemand heel normaal? Als alles en iedereen heel gewoontjes was, was de wereld dan niet ronduit saai? Dus misschien is een beetje gek of anders zijn, ook gewoon heel erg normaal?Over al die vragen gaan we denken. Maar we gaan niet alleen (over) gekke dingen denken. We gaan ook gekke dingen doen en gekke dingen maken. Is dat niet al te gek?!!

inschrijving is afgesloten
Een schip om je hoofd over te breken

Een schip om je hoofd over te breken

Er bestaat een heel oud filosofisch raadsel waar filosofen vandaag nog steeds hun hoofd over breken: het schip van Theseus. Als je van een schip stuk voor stuk een plank wegneemt en er  een andere voor in de plaats zet, is het dan aan het eind nog hetzelfde schip? We onderzoeken dit vaartuig van onder naar boven, van buiten naar binnen en van achter naar voor.

inschrijving is afgesloten
Een brave Gargamel en een stoute Mega Mindy, kan dat?

Een brave Gargamel en een stoute Mega Mindy, kan dat?

Gargamel, Kapitein Haak, de heks en de boeven zijn de slechten. De smurfen, Peter Pan, Sneeuwwitje en Mega Mindy zijn de goeien. Maar weet jij ook waarom? En zouden er slechteriken zijn die denken dat ze de goeieriken zijn? Hoe weten we dan wie gelijk heeft? Kunnen de goeien soms ook eens een keertje stout zijn? Zijn er eigenlijk wel goeieriken en slechteriken? Zijn er brave en stoute kinderen? Of zijn alle kindjes soms braaf en soms stout? Kan een kleine baby eigenlijk ook al stout zijn? Of een poes?En jij? Ben jij liefst braaf of stout?

inschrijving is afgesloten

Ouder- programma

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Programma 09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u50    Lezing 'Filosoferen kan ook kinderspel zijn'10u50 - 11u10    Koffiepauze + bezoek standjes (Limerick)11u10 - 12u00    Lezing 'Morele puzzels en ethische gedachte-spelletjes'12u10 - 12u30    Plechtige proclamatie + uitreiken diploma's

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Programma 09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u50    Lezing 'Filosoferen kan ook kinderspel zijn'10u50 - 11u10    Koffiepauze + bezoek standjes (Limerick)11u10 - 12u00    Lezing 'Morele puzzels en ethische gedachte-spelletjes'12u10 - 12u30    Plechtige proclamatie + uitreiken diploma's Lezing 1Filosoferen kan ook kinderspel zijnIn de lezing gaat Veerle in op de methode en de voordelen van filosoferen met kinderen. Ze bespreekt hoe zo’n filosofische onderzoeksgroep van kinderen werkt en hoe je ook thuis kan omgaan met filosofische vragen van je kroost. Tenslotte gaat ze in op het filosofisch onderzoek dat ze samen met een groepje kinderen (in één van de workshops na de lezing) zal opzetten aan de hand van een oeroud filosofisch raadsel. De fragmenten van filosofische gesprekken met kinderen en de uitspraken van kleine denkers doen je versteld staan van de ernst en de diepgang van hun onderzoek. Het toont alvast aan dat je geen lange grijze baard nodig hebt om te onderzoeken hoe de wereld in elkaar zit. Veerle Provoost is professor en onderzoeker aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent.  Lezing 2Morele puzzels en ethische gedachte-spelletjesAls je voor een moreel probleem staat, raadpleeg je vaak je "gut feeling" om te weten te komen wat te doen of wat juist zou zijn. Dat levert soms iets op, en soms ook niet. De lezing gaat over gedachte-experimenten die ethici hebben opgezet om een stap verder te gaan en klaarheid te krijgen in vragen zoals: "Wat is een rechtvaardige verdeling van goederen?", "Is abortus toegelaten?", "Is iemand laten sterven anders dan iemand doden?", "Is welzijn of lust echt het ultieme dat mensen nastreven?", "Is dood-zijn even erg als permanent bewusteloos zijn?", ... Violisten, karretjes op rails, geboorten op wolken, plichtsmensen en nog wat andere dingen zullen de revue passeren.Freddy Mortier is professor in de filosofie en deed onderzoek in de bio-ethiek en de studie van levensbeschouwing. Sinds 1 oktober 2013 is Freddy vice-rector van de Universiteit Gent.InschrijvenHet ouderprogramma is gratis. Je hoeft hiervoor niet in te schrijven.Contactpersonen Contactpersonen voor deze editie van de Kinderuniversiteit zijn Ineke.Imbo@UGent.be en Celine.VanRijckeghem@UGent.be. Telefoon: 09/264.83.17 en 09/264.82.59.

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen vanaf het eerste leerjaar (6 tot en met 8 jaar). Voor de 9- tot 12-jarigen is er een ander programma. Ook ouders zijn welkom!

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen vanaf het eerste leerjaar (6 tot en met 8 jaar). Voor de 9- tot 12-jarigen is er een ander programma. Ook ouders zijn welkom!Programma Kinderen09u30 - 10u00   Ontvangst en inschrijving10u00 - 10u50   Welkomstwoord en auditoriumles10u50 - 11u10   Pauze met appel en drankje11u10 - 12u00   Workshops12u10 - 12u30   Plechtige proclamatie en uitreiking diploma'sDe kinderen worden verwacht op zondag 9 maart tussen 9u30 en 10u in de Blandijn. Ingang via Sint-Amandstraat! De kinderuniversiteit is rond 12u30 afgelopen.De kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is wel verplicht en kan enkel via de website. Ouders zijn niet toegelaten tijdens de auditoriumles en de workshops!Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren. Programma Ouders09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u50    Lezing 110u50 - 11u10    Koffiepauze + bezoek standjes (Limerick)11u10 - 12u00    Lezing 212u10 - 12u30    Plechtige proclamatie + uitreiking diploma'sTerwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Alle ouders zijn van harte welkom!De toegang is tot het ouderprogramma is gratis, inschrijven is niet nodig.BereikbaarheidMet de wagen:De Blandijnberg is gelegen vlakbij het Sint-Pietersplein waaronder zich een zeer ruime en betaalbare ondergrondse parking bevindt.E17. Volg de E17 in de richting van Gent. Neem de afrit ‘Gent-centrum’. Deze afrit is gelegen tussen afrit 9 (UZ) en afrit 10 (Gentbrugge). U komt zo op de B401 die rechtstreeks naar het centrum van Gent leidt. Hou rechts van de brug en vervolgens uiterst links. Aan het eerstvolgende kruispunt slaat u links af, onder de brug door. U bevindt zich nu op de Gentse Binnenring (R40). Hou vanaf nu steeds rechts zodat u goed voorgesorteerd staat. Het eerstvolgende grote kruispunt is de Heuvelpoort. Sla hier rechts af. U bevindt zich nu in de Overpoortstraat (de uitgaansbuurt van studenten). Aan het einde van deze straat komt u op het Sint-Pietersplein met toegang tot de ondergrondse parking.E40. Volg de E40 in de richting van Gent. Ter hoogte van de verkeerswisselaar te Zwijnaarde, gelegen tussen afritten 14 en 15, neemt u de E17 richting Antwerpen. Volg de aanduidingen Gent-Centrum – B401. Volg verder de hierboven vermelde richtlijnen.Met het openbaar vervoer:Neem de bus of de trein naar station 'Gent Sint-Pieters'.Opgelet: door de infrastructuurwerken aan het Sint-Pietersstation zijn er regelmatig wijzigingen in lijnroutes en indeling van de perrons. De meest recente situatie kan u steeds opvragen op de website van De Lijn.Aan het Sint-Pietersstation kunt u tram 1 nemen en afstappen aan de halte "Veergrep". Dan dient u wel nog te voet de Kanunnikstraat, de Kazernestraat en de Florbertusstraat door te wandelen vooraleer u bij de Blandijnberg bent. ContactpersonenContactpersonen voor deze editie van de Kinderuniversiteit zijn Ineke.Imbo@UGent.be en Celine.VanRijckeghem@UGent.be. Telefoon: 09/264.83.17 en 09/264.82.59.

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf 24 februari om 12u30. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven.

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf 24 februari om 12u30. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven. Is er een wachtlijst?Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd. Kan ik via mail/telefoon inschrijven?Nee, dit is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website. Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal individueel inschrijven?Nee, in het inschrijvingsformulier is een invulveld voorzien om maximum 5 kinderen samen in te schrijven voor dezelfde workshop. Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?Nee, de capaciteit is beperkt. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven. Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze Facebookpagina. Wie zijn de contactpersonen voor deze editie?De contactpersonen voor deze editie van de Kinderuniversiteit zijn Ineke.Imbo@UGent.be en Celine.VanRijckeghem@UGent.be. Telefoon: 09/264.83.17 en 09/264.82.59. Let op: inschrijvingen via e-mail of telefoon worden niet aanvaard.